Main menu:

Zoek

Magazine

Archief

5de plaats voor Stéphane Mertens tijdens de « 4 hours Classics »

Een enorm succes dit weekend voor de Bikers’Classics 2009 op het circuit van Spa-Francorchamps. Jammer van het grillige weer, toch is het publiek massaal afgekomen om ondermeer handtekeningen te verzamelen en de oude gloriën te bewonderen.

p6210150.jpg
Behalve zijn deelname aan de parade met zijn TZ250, werd Stéphane op de laatste minuut gevraagd om deel te nemen aan de 4 Uren Classics om de Belgische piloot Herwig Lemmens te vervangen die geblesseerd was aan
de schouder. Een niet te weigeren voorstel …

Honda CB 1100 R, vroeger een prestigieuze motor.
Het engelse « Team-Bike » was een van de bekendste privé-teams in het wereldkampioenschap endurance in de jaren 80. Hun piloten Howard Lees en Mat Oxley haalden herhaaldelijk het podium van het wereldkampioenschap endurance. Een van hun beste resultaten samen met Herwig Lemmens, was een tweede plaats tijdens de 24 Uren van Luik in 1984, dit 25 jaar terug.
Sinds hun laatste deelname en hun 12de plaats tijdens de 1000km van Mugello in 1983, is het dezelfde technische ploeg die beslist heeft om de Honda CB1100R van stal te halen om deel te nemen in Francorchamps.

Toevertrouwd aan de engelse piloot Yan Martin en Stéphane Mertens bevond het team zich altijd in de voorste gelederen van deze fel betwiste en door regenbuien geteisterde wedstrijd. In een totaal van twee wedstrijden, 2u30 op zaterdag en 1u30 op zondag, eindigde de engelse Honda op een prachtige 5de plaats (1ste Belg voor Stéphane) op een record aantal deelnemers van 80 teams.
bcp6210172.jpg

Een goed gevuld weekend.
”Ja, maar uitzonderlijk, ik heb genoten van deze Honda in volledig originele staat. Temeer, de goede sfeer bij Team Bike, hun geluk en de emoties waren groot om hun motor op het circuit terug te zien, een waar plezier. Ik heb me eveneens goed geamuseerd met mijn TZ250 van 1986 tijdens de parade van de GP piloten. Ronde per ronde verbeterden mijn chronotijden, het automatisme om met een tweetakt te rijden kwam terug. Deze deelname was trouwens een prima training voor de komende wedstrijden die nog resteren in het Belgisch Kampioenschap Endurance.”

Klassement “4h Classics”
1 Charles-Artigues/Sleurs
Moto-Guzzi Le Mans
2 Haquin/Hampe
Kawasaki Performance
Gouin/Bachelet
Honda RS
4 Johner/Coche
Honda CB 900 Bol d’Or
5 Jan Martin/Stéphane Mertens
Honda CB 1100R